Ät här - inte där





________________________________________________________


onsdag 7 april 2010

Caliente Cab - en taxi till Mexico!

Efter knappt 24 timmar i New York köpte Martin och jag biljetter till en guidebuss à la Hop on - hop off, vilket var ett misstag i sig. Vi hoppade ganska omgående av bussen för att komma undan guidens gastande och lyckligtvis hamnade vi i Greenwich village, en mycket mysig del av New York. Snart började våra magar att kurra och den mexikanska restauranten Caliente Cab fångade vår blick med sin knallgula taxi som stod parkerad utanför och fick oss att tro att vi hamnat i en serietidning. Ännu en bil, fast denna bara halv, möter oss i entrén och vi slår oss ner i den helt tomma restaurangen. Men vi blir inte ensamma länge för snart sitter det folk här och var och beställer in ställets specialitét; frozen Margeritas. Jag och Martin hoppar dock över spriten och beställer in en tallrik med flera olika rätter. Vi väljer: sliders - små hamburgare i munsbitsstorlek, mini-tacos, quesadillas med kyckling samt grillade räkor med lime och vitlök. Vår servitris, Kimberly, är alldeles förtjusande och otroligt trevlig och jag känner mig entusiastisk inför vår måltid. När hon är på väg från bordet frågar hon i förbigående om vi vill ha guccamole till våra nachos som redan står på bordet. Svaret på det är självklart ja, men istället för att Kimberly själv går ut i köket och hämtar en liten skål med mixad avocado så ropar hon på guccamole-killen. Guccamole-kille är ett yrke som jag tidigare aldrig hört talas om, men numera anser ha en självklar plats på varje mexikansk restaurang med självaktning. Han kommer bärande på ett bord fyllt med avocado, tomater, lök, chili, lime och färsk koriander, och i en gigantisk mortel börjar han göra guccamole till oss.
Vi tittar fascinerat på och när han ställer ner morteln bräddfylld av färsk gucca på vårt bord så vet jag att denna avocadoröra har blivit totalt missförstådd i vår del av världen. Mosade bitar och större bitar av perfekt mogen avocado tillsammans med smakrika tomater och ett sting av lime och chili gör att vi inte kan sluta äta och när huvudrätten kommer in är vi nästan är helt mätta. Det är helt enkelt den bästa guccamolen har någonsin har ätit!
Resten av måltiden är inte heller så illa. Sliders - de små hamburgarna är bedårande och goda även om vi nog borde ha beställt någon topping till dem för de blev lite torra. Mini-tacosarna med mjukt skal är kryddiga och svårätna (som sig bör) och quesadillas - dubbla mjuka tortillias med ost, kyckling och grönsaker emellan som stekts tills osten smält och skurits i trekanter, är ju heller aldrig fel. Vi mumsar på så gott vi kan trots att vi är fulla av avocado. Det enda som inte riktigt föll oss i smaken var räkorna som smakade lite väl fiskigt och inte riktigt fräscht. De lämnar vi på tallriken och känner oss i övrigt väldigt nöjda. Jag hade nog kunnat hänga kvar både länge och väl för att prova alla de olika smakerna av frozen Margeritas som de har: jordgubb, hallon, guava, kiwi, persika, mango, körsbär, tamarind, apelsin, melon, passionsfrukt, ananas, äpple, granatäpple, papaya, banan, cocosnöt och vindruvor. Men jag känner att det får vara bra för den här gången. Vi räknar proppmätta ut dricksen och vandrar vidare över Greenwich village´s småstadsliknande gator.



Caliente Cab
61 7th Avenue South, New York

1 kommentar: