Ät här - inte där





________________________________________________________


torsdag 4 mars 2010

Fondueboden

Jag och Martin begav oss till Fonduebodens rustika lokaler en mycket kall och ruggig kväll i veckan. Det föll mängder av snöblandat regn och det blåste rått och elakt. Perfekt väder för en varm och härlig fondue, tyckte vi.
Det trevliga med Fondueboden är att menyn är föredömligt kort. Där finns: ostfondue för 195 kronoe, fisk- och skaldjursfondue för 245 kronor och la grande fondue som består av olika typer av kött och kostar 225 kronor. Till efterrätt finns Tobleronefondue för 89 kronor och den obligatoriska tryffeln för 35 kronor. Sedan är det inte mer på menyn förutom vin och öl och annan dryck.
Fondue har kanske varit ett 70-talsfenomen, men det är en rätt som förtjänar att komma tillbaka. Det fungerar så att en gryta med buljong ställs på bordet, en låga tänds under grytan och så lagar man själv till maten genom att stoppa ner kött eller grönsaker på spett i den sjudande buljongen. Vad gäller ostfonduen så doppar man olika saker, vanligtvis bröd men också grönsaker och annat, i den smält ost som är blandad med vin och vitlök, och äter den ångande varm. Det är lite pyssligt, och det tycker jag är kul.
Jag valde ostfondue, ty min osthunger känner inga gränser, och Martin valde la Grande fondue. I väntan på detta så ställs bröd och grön olivröra med vitlök fram på bordet. Mycket gott. Den unge mannen som serverar oss tänder de två lågor som ska hålla gjutjärnsgrytorna varma. Jag får vänta lite på att den tjocka osten ska smälta innan jag kan börja doppa godsaker i den. Bland godsakerna finns bröd, soltorkade tomater, salami, syltlök, chornichons och lufttorkad skinka. Allt ser väldigt gott ut. Martin får tre fat fullastade med nötkött, fläskkött, marinerad kyckling, paprika, svamp och broccoli. Till det kommer en hel rad med såser. Det är chili-bearneise, wasabisås, tzatziki, aioli, koriandersalsa och några till. Därtill också en skål med pommes frites och vi blir uppmanade att säga till om vi vill ha påfyllning av någonting. Ingen risk att vi går därifrån hungriga alltså.
Jag, som har besökt Fondueboden tidigare, känner mig som en expert och börjar med att doppa bröd i osten. Ljuvligt! Jag som nyss frös så förfärligt blir alldeles varm. Martin laddar sina spett med olika sorters kött och grönsaker och låter dem sjuda i grytan. Det är mysigt och trevligt och allt är väldigt gott. Speciellt mycket tycker jag om den marinerade kycklingen som är mör och välkryddad och smakar bra med wasabisåsen. Nötköttet doppar jag i bbq-sås som har en bra kick och är väldigt rökig. I osten passar syltlök särskilt bra, medan salamin blir lite för salt och tung. De soltorkade tomaterna har också lite för kraftig smak för att passa med osten, men dom är goda att äta som dom är. Brödet är ett hembakat surdegsbröd och är ett utmärkt verktyg för att få upp så mycket ost som möjligt i en enda vända. Färsk paprika med ost på är också gott visar det sig. Krispigt och fräscht mot ostens varma krämighet.
Martin och jag fick förmodligen det bästa bordet i ett hörn, ganska privat och mysigt, men tyvärr missar servitörerna oss konsekvent och vi får vinka och vänta både länge och väl innan vi får någon uppmärksamhet. Såväl när vi ber om mer vatten som när vi vill ha notan. Ett alltför vanligt fenomen som gör att avslutningen på måltiden blir lite beskare än vad den borde vara. När vi väl får personalen uppmärksamhet är de dock ett under av vänlighet. Slutsats: Med lite uppmärksammare servis så skulle Fondueboden vara ett helt underbart ställe. Redan nu är de inte så långt ifrån.


Fondueboden, Vanadisvägen 42, Stockholm

1 kommentar:

  1. Ska dit den 30 nov med ett större sällskap, det ser jag fram emot, men undrar hur de kommer att klara sevicen.

    SvaraRadera